Ugrás a tartalomhoz

Üdvözöllek a Webügyvéd Jogi fórumán.
Most a webugyved.com fórum felületét látod, itt kérhetsz ingyenes jogi tanácsot ügyvédeinktől, illetve beszélgethetsz olyanokkal, akiknek a tiédhez hasonló problémájuk van. A fórumot moderáljuk, a jogi válaszokat pedig minden esetben ügyvédtől kapod. Kérdés feltételéhez illetve hozásszóláshoz regisztrálnod kell vagy bejelentkezni.
Bejelentkezés Regisztráció
Fotó

Design hamisítók

design hamisítás fellépés

 • Please log in to reply
2 válasz erre a témára

#1
matyodesign

matyodesign

  ÚJONC

 • Felhasználó
 • 2 Hozzászólás:

Sziasztok! Testvéremmel van egy közös vállakozásunk, egyedi matyóhímzéssel készült ruhákat, táskákat forgalmazunk megrendelésre. A hímzések minden esetben egyedileg készülnek, azokat a Matyó vidéken (Tard, Mezőkövesd és környéke) élő helyi asszonyok készítik el. Munkákat már számos szakmai díjjal jutalmazták, többek között mi nyertük el pár éve az Év Társadalmi Vállakozása címet is. Sajnos úton-útfélen találkozunk olyan kínai és hasonló termékekkel, amelyek matyó-szerű hímzést utánoznak, ami azon túl, hogy gagyi és a szépérzékünket is bántja, bosszantó is, hiszen mi a termékeinken sok éve dolgozunk. Felmerülhet ilyenkor a hamisítás vádja? Jogilag fel tudunk lépni valahogyan a hamisítók ellen? 

 #2
Dr. Makó Klaudia

Dr. Makó Klaudia

  Ügyvéd

 • Adminisztrátor
 • 925 Hozzászólás:
 • LocationBudapest

Kedves matyodesign! A matyó hímzés, mint folklór véleményem szerint nem lehet a formatervezési mintaoltalom tárgya, hiszen ezek a minták népművészeti elemként szabadon felhasználhatóak. Amennyiben az általatok forgalmazott termékek a matyóhímzésen túl más szempontból is egyedinek tekinthetőek (szabásminta alapján), akkor érdemes azokra design oltalmat bejegyezni. Ha ez nem megy, akkor találjatok ki védjegyet - pl. a MatyoDesign szóra, vagy szóval vegyes ábrára -, ezt jegyezzétek be, hogy legyen valamiféle védettségetek. #3
matyodesign

matyodesign

  ÚJONC

 • Felhasználó
 • 2 Hozzászólás:

Köszönöm, valahogy sejtettem, hogy ez lesz a válasz, de inkább kértem megerősítést :-)


0 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 felhasználó, 0 vendég, 0 anonim felhasználó